Гуаша е естествена, алтернативна терапия, която включва изстъргване на кожата ви с нефритен инструмент, за да подобрите кръвообращението. Тази древна китайска лечебна техника може да предложи уникален подход към по-добро здраве, като се занимава с проблеми като хронична болка.

С гуаша,  кожата ви се ожулва с къси или дълги удари, за да стимулира микроциркулацията на меките тъкани, което увеличава притока на кръв. Те правят тези удари с гладък инструмент, известен като инструмент за масаж на гуа. Техникът прилага масажно масло за кожата ви и след това използва инструмента за многократно изстъргване на кожата при низходящо движение.

Гуаша има за цел да адресира застоялата енергия, наречена чи, в тялото, за което практикуващите смятат, че може да е отговорно за възпалението. Възпалението е основната причина за няколко състояния, свързани с хронична болка. Счита се, че триенето на повърхността на кожата спомага за разграждането на тази енергия, намалява възпалението и спомага за заздравяването.

Гуаша обикновено се извършва върху гърба, задните части, врата, ръцете и краката на човек. Нежната му версия се използва дори на лицето като лицева техника. Терапевтът може да приложи лек натиск и постепенно да увеличи интензивността, за да определи колко сила може да се справи.

Какви са ползите от гуаша?

Гуаша може да намали възпалението, така че често се използва за лечение на заболявания, които причиняват хронична болка, като артрит и фибромиалгия, както и тези, които предизвикват мускулна и ставна болка.

Гуаша може също да облекчи симптомите на други състояния:

  1. Хепатит В

Хепатит В е вирусна инфекция, която причинява възпаление на черния дроб, увреждане на черния дроб и белези на черния дроб. Изследванията показват, че гуаша може да намали хроничното чернодробно възпаление.

  1. Мигренозни главоболия

Ако мигренозните главоболия не реагират на лекарства, гуаша е най-доброто решение,заради достигане на кислород до клетките.

  1. Болка в шията

Техниката на Gua sha може да се окаже ефективна и за отстраняване на хронична болка в шията. За да се определи ефективността на тази терапия, 48 участници в проучването бяха разделени на две групи. На едната група пи беше направено гуаша, а другата използва термична подгряваща подложка за лечение на болка в шията. След една седмица участниците, на които им беше направена гуаша, отчетоха по-малко болка в сравнение с групата, на която не и беше направена гуаша.

  1. Синдром на Турет

Синдромът на Турет включва неволни движения като лицеви тикове, прочистване на гърлото и гласови изблици. Според едно изследване на случая, gua sha, комбиниран с други терапии, може да е спомогнал за намаляване на симптомите на синдрома на Tourette в участника в проучването.

  1. Перименопаузален синдром

Перименопаузата се появява, когато жените се приближават към менопаузата. Симптомите включват:

  • безсъние
  • нередовни периоди
  • безпокойство
  • умора
  • горещи вълни.

Едно проучване обаче установи, че гуаша може да намали симптомите на перименопаузата при някои жени.

Проучването изследва 80 жени с перименопаузални симптоми.

Гуаша е уникален китайски масаж, познат още от древността.Буквално гуаша означава нещо подобно на стръжа болеста( „гуа”-стръжа и „ша”-болест , драскотини ). Използва се биволски рог или нефрит,работи се по меридианите,това се пътищата по които в тялото ви циркулира енергията Чи.Гуаша е ефикасно лечебно средство при болки в гърба и врата,физически и емоционален стрес,при ставни заболявания,менопауза,безсъние.

50мин  60лв

Необходими са 10 – 20 процедури за пълно излекуване.

 

[bookly-form category_id=“1″ service_id=“13″]