Народната медицина лекува простуди и с вендузи. Те са едно старо и изпитано средство за лечение от незапомнени времена. Вендузи се поставят от преди повече от 5000 години. Преди китайците има данни в Индия, че се поставят на специални зони, наречени марма зони. Първоначално вендузите се изработват от рога на едър добитък, има бамбукови вендузи, по-късно керамични и стъклени. Сега има и силиконови, както и варианти с магнити.

При всички простуди и особено при белодробни проблеми, и кашлици, вендузите дават голяма ефикасност. Освен това те свободно се ползват за облекчаване и на други гръбначни болежки и неразположения, както и в зонотерапията и при лечението на целулит, за усилване кръвоснабдяването в засегнатите участъци.

В миналото се използваха основно стъклени и порцеланови вендузи, но за да се избегне счупването им при употреба, днес масово в практиката се навлизат каучуковосиликонови вендузи, с които се създава същия вакум само с едно натискане и свиване, като не се налага да се пали огън, за да се създаде вакума във вендузата за захващане към кожата. Това естествено улеснява масовата им употреба и ги прави по-желани, предпочитани и безпроблемни за ползване.

 • вакум феномен, изтегля токсините (физическа теория за детоксикацията);
 • повишава кръвообръщението в този участък ( физиологична теория);
 • отделя кожата от подкожието и благоприятства застойните процеси (механична теория);
 • променят се електрическите потенциали на клетъчните мамбрани на клетките (електрохимична теория);
 • повишава се кислородната сатурация ( биохимична теория);
 • рефлекторно действа на органите според зоните на Захарин-Хед ( сегментарна, рефлексогенна теория);
 • изтегля патологичните вибрации като студ, вятър, влага от тялото ( теория за патофакторите);
 • след вендузите от клетките се отделят некрохормони , които имат мощно стимулиращо действие (хормонална теория).При въздействието на вендузите, както и при масаж, някои клетки в тъканите се разпадат и освободеният от тях белтък играе роля на т.нар. некрохормони,които имат отношение към изработването на антитела в организма,откъдето е и имунно-биологичната защитна функция на метода;
 • внасят лечебна „Ян” енергия чрез елемента огън във вендузата, която „Ян” енергия прониква в тялото и го активира. (Теория на петте елемента);
 • има ефекта на масажа и акупресурата ( физикална терапия);
 • променят йонното равновесие и йонната проводимост в тъканите ( електрическа теория);
 • „изсмуква” болестта като вибрация от тялото ( древна теория);

Съществуват още теории от Аюрведа, теория на китайската традиционна медицина, биоплазмена теория, теория за аксон-рефлекса, сегментарна теории  и много други спомагателни ефекти и теории.

Вендузите наподобяват на чашки.Вакум ефектът на чашките създава нежно засмукване,което омекотява тъканите и едновременно с това се увеличава циркулацията на кръв и лимфа в съдовете.Отпускат се меките тъкани  и упоритите възли ,намаляват  и мускулните болки и спазми.

50мин  60лв

 

[bookly-form category_id=“2″ service_id=“17″]