Лимфен масаж или лимфен дренажен масаж е техника, използвана за увеличаване на лимфния поток. Увеличеният лимфен поток премахва вредните вещества от тъканите и повишава имунната функция. Лимфният масаж може да бъде полезен в случаи на оток, спортни увреждания или за хора, които имат бавна имунна система или страдащи от липса на енергия.

Какво представлява лимфната система?

Лимфната система играе решаваща роля за способността на тялото ви да се лекува от нараняване и да предотврати заболяването. Той е от съществено значение за дренажната система на тялото за почистване и филтриране на токсините и бактериите.

Проблеми с лимфната система

Болки, болезненост и грипоподобни симптоми могат да бъдат причинени от претоварени лимфни пътища.

Предимства на лимфния масаж

Лимфният масаж може да помогне за отблокиране на лимфната система чрез ръчно почистване на лимфната система по посока на часовниковата стрелка. Правенето на лимфен масаж правилно може да стимулира отварянето на първоначалната лимфата и да увеличи обема на лимфния поток с до 20 пъти.

 • Чести студени и грипни инфекции
 • Болки в ставите
 • Главоболие и мигрена
 • Менструални крампи
 • Артрит
 • Загуба на апетит
 • Умора
 • Нередности в настроението
 • Депресия
 • Акне
 • Целулитът

Какво представлява  лимфен масаж?

Лимфната система няма централна помпа и зависи от съкращаването на мускулите чрез дълбоко дишане, упражнения и манипулиране с ръчно движение.

Лимфният масаж използва много лек натиск, комбиниран с меки помпени движения в посока на лимфните възли. Функцията на имунната система може да бъде значително повишена, подобрявайки метаболизма и помагайки на организма да елиминира отпадъците и токсините.

Силната имунна система ви кара да се чувствате балансирани, щастливи и цялостни.Както при повечето масажи, от жизненоважно значение е да се пие много вода след лимфен масаж, за да се отмиват токсините, които са били освободени.

Лимфен масаж – за какво може да се използва?

Лимфният масаж се използва от години, за да подобри качеството на кожата.

Лимфният масаж подпомага увеличаването на лимфния поток. Когато лимфата тече както трябва, клетките се къпят в прясна течност, което прави кожата свежа и жива.

Лимфният масаж е полезен и за хора със спортни наранявания.

Когато се прилага след невромускулен масаж, лимфният масаж помага за изчистване на тъканите от отломки и за намаляване на незначителния оток, който може да настъпи след дълбок масаж на тъканите.

Повтарящият се лимфен масаж, докато изцеление от спортна травма може да спомогне за подобряване на процеса на регенерация на тъканите, като поддържа тъканта възможно най-здрава.

Смята се, че лимфният масаж също може да помогне на процеса на белези чрез повишаване на кръвообращението и имунитета.

Увеличеният лимфен поток около белега стимулира зарастването на увредените лимфни съдове.

Увеличеният лимфен поток отвежда токсините, подобряващи здравето на тъканите.

Друга често срещана употреба на лимфодренажен масаж е при случаи на рак на гърдата.

Жените, които са имали отстранени аксиларни лимфни възли, понякога развиват отоци в ръката си. Докато има само незначителни подувания, тогава масажист с добри познания за противопоказания и някои специфични техники може да направи много добро.

Лимфен масаж – безопасен ли е?

В по-голямата си част лимфният масаж е безопасен. Въпреки това, както при всички масажни терапии има някои противопоказания. За специфичния лимфен масаж те включват остро възпаление, злокачествени тумори, тромбоза и големи сърдечни проблеми.

Масажът се прави в посока лимфотока. По протежението си има лимфни възли, в които се образуват лимфоцитите и се задържат проникналите в междуклетъчното пространство бактерии и други. Чрез масажа скоростта на придвижване на лимфния поток се увеличава до 8 пъти.

50мин  50лв

 

[bookly-form category_id=“1″ service_id=“6″]