Кинезиотейпингът е метод, създаден от японски учен в средата на 70-те години.

Методът придобива популярност през 1988 г. на олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. В Европа методът навлиза през 2000 г. и сега е хит в Западна Европа.

Кинезиотейпингът подобрява работата на преуморени мускули, независимо в коя част на тялото се намират те, осигурява стабилност при травмирани стави вследствие на навяхване или изкълчване. Чрез този метод се облекчава работата на разтегнати сухожилия, фиксират се ставите при остра или хронична ставна нестабилност, намалява се отока в травмираната област, подобрява се лимфния дренаж.

Използват се разноцветни ленти, създадени изцяло от естествен материал и непредизвикващи алергични реакции на кожата. Кинезио лентата има еластично качество сходно с еластичността на човешката кожа, водоустойчива е и може да се задържи от 3 до 10 дни върху кожата в зависимост от активността на пациента. Категорично, Кинезиотейпингът е полезен и може да се използва за корекция на фасциите, подобряване оттичането на лимфата, повдигане на кожата, стимулиране на натиска върху сухожилия и връзки, ограничаване или подпомагане на движенията .

Кинезио лентите дават свобода на движение на пациента и не се разлепват след намокряне. Тъй като повърхността им е пропусклива върху тях могат да се нанасят болкоуспокояващи гелове, които свободно проникват в кожата. Лепенките са различни цветове и са направени от 100% памучен плат и могат да се разтягат до 140% на дължина. Дебелината им е близка до тази на човешката кожа – 0,1 мм. Покрити са с полиуретанов слой, който ги прави водоустойчиви. Лепилото, с което се залепват върху кожата, се активира от телесната температура и е антиалергично.

Преди поставяне на лепенките кожата се разтяга! Това се прави, за да може, след като се върне нормалната позиция на съответната става или друга част от тялото, лепенката да се набръчка. Фиксирайки кожата набръчкана, ние я повдигаме от подкожието и по този начин улесняваме притока на кръв и лимфа в зоната.
Например, ако имаме някаква травма се нарушава и микроциркулацията в тази зона, но след поставяне на Кинезио лента ускоряваме микроциркулацията т.е. по-бързото придвижване на кръв и лимфа. Като засилваме метаболитните процеси в областта на травмата, стимулираме съответните тъкани да се възстановяват по-бързо. Начинът, по който поставяме лентата, до голяма степен определя и ефекта, който ще постигнем. В един случай можем да повишим функцията на даден мускул, а в друг – да понижим мускулния тонус.
Използват се I,Y,X-образни и ветрилообразни лепенки според мястото, където ще ги поставим. Лента „I“ е стандартна и поради голямата си площ дава най-голяма сила и механична корекция на сухожилие или мускул. Тази с формата на буквата „Y“ можем да поставим на двуглави мускули като бицепса или на идентични мускули от двете страни на гръбначния стълб. „X“-лепенката е за по-специфични мускулни групи или зони. Изключително важна роля играят ветрилообразните ленти, защото се прилагат при проблеми с кръво или лимфообръщението, когато имаме оток на тъканите, например при навехнат глезен или следоперативен оток.
Ветрилото обхваща мястото и много бързо редуцира отока, като намалява възстановителния период с 30-50%. Така хематомът вместо за 10 дни може да изчезне за 5-7 дни! Това е много важно при възстановяването на спортисти, които се подготвят за състезание и за тях всеки ден е от значение. Гледайки спортно състезание или футболна среща често могат да се забележат спортисти с различни ленти по крайниците. Тези ленти стимулират работата на мускулите т.е. ги подпомагат и не се считат за допинг!
Много е важно при травма да не оставяме мястото обездвижено за дълъг период, освен ако има счупване. При микротравми колагенът, еластинът и фибринът се разрастват и „слепват“ тъканите в зоната. Така тя става по-нееластична, по-податлива на повторни травми и с нарушена функция.
Чрез Кинезиотейпинг чудесно се възпрепятства срастването на тъканите. Като добавим и правилните движения то възстановяването протича много по-бързо.

Това е метод за възстановяване на меките тъкани  след травми посредством самозалепващите се ленти.Той е лечебен метод ,чрез който се повлиява  определена част от тялото на човек,за да възвърне своята нормална функция след различни ограничения,получени вследствие на травми и пренатоварване. Кинезипотейп лентите се апликират върху кожата, в която се разположени редица множество рецептори. Именно чрез тях  лентите влияят върху оздравителния процес на тялото. Въздействат използвайки проприорецепията (възприемчивостта на тялото получена от рецепторите разположени в мускулите, сухожилията и ставите) и облекчават и възстановяват нормалния лимфен поток

1 лента  10лв